Wat moet ik weten over zwangerschapstests?

De huidige zwangerschapstests thuis zijn vrijwel onfeilbaar en bijna net zo nauwkeurig als die bij de dokter worden gegeven. Maar er zijn een aantal belangrijke punten waarmee u rekening moet houden bij het beslissen wat voor soort zwangerschapstest geschikt is voor u.

Thuis zwangerschap

Zwangerschapstests thuis omvatten het plaatsen van één tot meerdere druppels urine op een voorbereide chemische strip of het plaatsen van de strip in de urinestraal. De strip is ontworpen om een ​​zwangerschapshormoon te detecteren, genaamd choriongonadotropine (hCG). U moet een bepaalde tijd wachten voordat u de resultaten in het testvenster leest.


hCG wordt door de placenta in het lichaam afgegeven wanneer een vrouw zwanger is. Dit hormoon veroorzaakt ook enkele van de vroege symptomen van zwangerschap, zoals gevoelige borsten en misselijkheid.

hCG-waarden kunnen meestal worden gedetecteerd in de urine ongeveer 10 dagen na de conceptie. Als u minder dan 10 dagen na de conceptie een zwangerschapstest in urine uitvoert, kunnen de thuistests een “fout-negatieve” reactie geven. Dit betekent dat het laat zien dat je niet zwanger bent terwijl je dat wel bent.

Hier zijn enkele tips om te volgen bij het nemen van een zwangerschapstest thuis:

• Gebruik indien mogelijk uw eerste ochtendurine (wanneer hCG-niveaus het gemakkelijkst worden gedetecteerd). Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat de urine minstens 4 uur in uw blaas was geweest.
• Drink geen overmatige hoeveelheden vloeistof vóór de test om het urinevolume te vergroten. Dit kan de hCG-niveaus verdunnen (verdunnen).
• Lees de aanwijzingen in de test goed door voordat u met de test begint en volg elke stap nauwkeurig.

Bloedtesten

Bloedtesten om zwangerschap te detecteren worden zelden gedaan als een routinemaatregel omdat ze duur zijn en dezelfde resultaten kunnen worden verkregen met een urinetest.

Zwangerschapstests kunnen ook worden uitgevoerd met behulp van een klein bloedmonster dat wordt geanalyseerd in een ziekenhuis of op het kantoor van een arts. Deze bloedtest detecteert niet alleen of een vrouw het zwangerschapshormoon in haar lichaam heeft, maar kan ook bepalen hoeveel van het hormoon aanwezig is.

Een bloedtest voor zwangerschap kan worden gedaan in speciale omstandigheden, zoals voor vrouwen die onvruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan of wanneer de arts denkt dat er een probleem is.

Deze bloedtests zijn iets gevoeliger dan de urinetests, omdat ze zeer kleine niveaus van hCG kunnen detecteren. Dat betekent dat ze heel vroeg in de zwangerschap, binnen ongeveer negen tot 12 dagen na de conceptie, een nauwkeuriger antwoord kunnen geven.

Voor deze test wordt een bloedmonster naar een laboratorium gestuurd voor analyse. De resultaten kunnen enkele uren tot meer dan een dag duren.

Een arts kan er ook voor kiezen om een ​​bloedtest te gebruiken om hCG-niveaus tijdens de zwangerschap te vergelijken. hCG-waarden verdubbelen meestal ongeveer om de twee dagen tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap. Als de niveaus niet stijgen, kan dit wijzen op een probleem met de zwangerschap. Extreem hoge hCG-waarden kunnen betekenen dat een vrouw een tweeling draagt ​​of dat de zwangerschap abnormaal is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *